Destinacija

 

Zadarska županija je središnja regija primorske Hrvatske i istočne obale Jadranskog mora. Prirodnim položajem na spoju geografski različitih regija, atraktivno je i lako dostupno odredište, morem, kopnom ili zrakom. Regija obuhvaća 1250 kilometara, odnosno 20% obalne linije Hrvatske s preko 300 otoka i otočića.

Na dodiru Zadarske županije nalaze se najpoznatiji hrvatski nacionalni parkovi: Plitvička jezera, Kornati, Slapovi Krke, Paklenica i Sjeverni Velebit koji su po UNESCO-u zaštićena područja biosfere, a tu su i parkovi prirode Vransko jezero i Telašćica na zapadu Dugog otoka.

Zadar je kulturni, gospodarski, administrativni i prometni centar sjeverne Dalmacije, od Petrčana udaljen 14 kilometara. Star je 3000 godina i stoljećima je bio glavni grad Dalmacije.
Prebogat je spomeničkom baštinom svjetskog značaja koja je i danas vidljiva na svakom koraku. Zadar je grad u kojem je velik prostor ostavljen pješacima; šetnja uglačanim kamenim ulicama grada postat će šetnja kroz povijest, ali i doživljaj suvremenog života. U Zadru ćete na gradskoj rivi pronaći jedinstvene Morske orgulje koje pokreće snaga valova, kao i čaroliju svjetlosti nove instalacije Pozdrav Suncu.

Zaštitni znak grada je predromanička crkva sv. Donata iz 9. st. Grad ima čak četiri sveca zaštitnika: sv. Šime, sv. Stošija, sv. Krševan i sv. Zoilo.

Petrčane su pitomo turističko naselje s malom lukom na obali istoimene uvale. Smjestilo se 14 km sjeverozapadno od Zadra, a 2 km ispod ceste koja vodi iz Zadra. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, između dva poluotoka, blagonaklonoj klimi, plodnoj zemlji i izvorima voda, prostor je Petrčana od najstarijih vremena bio ugodan za život. S godišnjima prosjekom od oko 130 sunčanih dana i 2500 sati, sunčani kalendara Petrčana opravdava epitet ugodne mediteranske klime.